Președintele Comisiei Europene avertizează Beijingul asupra relațiilor viitoare dintre cele două părți. Vorbind la Strasbourg despre acest aspect, Ursula von der Leyen i-a transmis un mesaj categoric liderului chinez Xi Jinping.
Astfel, șefa C.E. reamintește că Uniunea Europeană și-a schimbat strategia.
„UE doreşte reguli de joc echitabile cu China” și să evite riscurile de „dependenţă”, așa cum a fost în cazul relației cu Federația Rusă, transmite Ursula von der Leyen. În mesajul ei, șefa C.E. și-a apărat poziţiile exprimate pe această temă în cursul vizitei efectuate la Washington.
„Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia în privinţa combustibililor fosili. Nu vrem să fim dependenţi în domeniul materiilor prime critice, de exemplu. Prin urmare, ne diversificăm şi ne consolidăm lanţurile de aprovizionare cu parteneri având aceleaşi idei” – Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene a livrat în timpul unui interviu acordat „European Newsroom” (organizație care reuneşte mai multe agenţii de presă europene) același discurs rostit în Statele Unite, în timpul vizitei oficiale la Washington. De altfel, Politico a remarcat faptul că „Biden a divizat Europa pe chestiunea China”, aluzie la opiniile diferite exprimate în blocul comunitar cu privire la abordarea potrivită în relația UE-China.
Cu ocazia vizitei la Casa Albă, Ursula von der Leyen a convenit cu preşedintele Joe Biden să înceapă „imediat” negocierile pentru „un acord ţintit privind metalele strategice ale tranziţiei energetice”. Înțelegerea ar urmări să reducă și dependenţa Europei faţă de Beijing.
Dar poziţia adoptată la Washington de șefa Executivului european cu privire la China a provocat iritare în rândul statelor membre UE. Sub protecția anonimatului, un înalt oficial de la Bruxelles a declarat că pe astfel de subiecte care țin de strategii geopolitice „era nevoie de un mandat din partea liderilor europeni”, pe care von der Leyen nu l-ar fi avut.
Vorbim despre lideri europeni care s-au arătat preocupaţi să îşi găsească propria cale faţă de China, fără a se alinia cu Statele Unite şi a se lăsa atraşi într-o logică a „confruntării sistematice”, după cum remarcă și AFP.